Проекти

Теодосий Спасов и Небесни струни

Проектът, събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза. Създаден е по идея и покана на фестивала „Балканска треска“ във Виена, Австрия и ще бъде изпълнен по време на седмото му издание. Българските почитатели на уникалния стил и изкуство на Теодосий Спасов първи имаха удоволствието да поемат на „странен поход“ с музикалните интерпретации на твореца заедно с младите изпълнителки Доротея Димитрова – цигулка, Ана Димитрова – цигулка, Михаела Павлова – виола, Йоланта Делибозова – виолончело и Смила Стоева – ударни инструменти.

Културно събитие на месеца можем да наречем премиерата на музикалната формация на Теодосий Спасов и Небесни струни. Изложбената зала на Рока България с лекота пое многобройните гости и почитатели на музикалното изкуство на „кавалджията на света“ заедно с неговите музикални партньорки. Концертът продължи повече от час, а публиката жадно поемаше от насладата на изпълненията. Ситни народни мотиви се сливаха с класическото звучене на струнните инструменти, за да завършат с джазов ритъм и така докато слушателите останат без дъх.

Всред изпълненията леко се прокрадва творбата Хвърчило, символизираща творческото начало и впоследствие свобода, реализирани с изключителната подкрепа на двама от най-близките ценители на творчеството на Теодосиий Спасов – Тома Спространов и Джони Пенков – винаги на първите редове в публиката когато техния приятел се изявява.

Спираме да броим отделните творчески изяви на сцената на ЕБС. Ежемесечните концерти и изложби вече са част от програмата на залата. Но от Рока България биха искали те да се превърнат не в навик за публиката, а в необходимост, затова предложенията в залата са на художествена висота, която кара и най-скептично настроените да възкликнат одобрително и да ръкопляскат бурно след всяко събитие.

Експо Баня София, корпоративният изложбен център на Рока България, отвори врати през 2007 година. В него е представена пълната продуктова гама обзавеждане за баня на трите марки на компанията – родната Fayans, Roca и Laufen. Експо Баня София е много повече галерия на дизайна и модерните технологии в банята. За малко повече от две години, Експо Баня София предложи на своите посетители интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство – представи официалните награди на Европейския съюз за модерна архитектура, връчвани от фондация Mies van der Rohe, международното изложение EXPO 2008 ZARAGOZA, екоизложбата на фотографии от конкурса „Аз и водата“, концерт на камерен хор „Средец“ с диригент Александър Куюмджиев и др. Корпоративният изложбен център на Рока България успешно се превръща не само в средище на дизайна и архитектурата а в модерен културен център.


Back to top